01:14 Нерест-Найвідповідальніший період в житті риби!!! | |
![]() Функції розмноження живих організмів носять циклічний характер. Кожен цикл складається з окремих фаз, пов’язаних з діяльністю гормонів і подразників зовнішнього середовища Основними складовими передумов, що дають «команду» до нересту, являються температурний чинник, кисневий режим, наявність субстрату для відкладання статевих продуктів, наявність партнера. За відсутності будь-якого з них риби на нерест не підуть, ікра може розсмоктатися. Ікрометання буває одноразовим, коли риби метає ікру впродовж декількох хвилин (щука, окунь, плітка і інші), або порційним, коли риби метають ікру окремими порціями з інтервалами від декількох днів до 2-3 тижнів (линь, густера, карась і інші). Одні і ті ж види риб в різних кліматичних умовах метають ікру по-різному. Лящ, наприклад, в південних районах нереститься порційно, а в північних — одноразово. Рибам, мабуть, треба до холодів відновити сили, а головне, вимагається певний час для того, щоб памолодь встигла до зими зміцніти. Так, давно помічено, що у в’язі нерест починається, коли на березі набрякають бруньки, а закінчується під час цвітіння верби і вільхи. Одночасно завершується ікрометання у підуста, жереха і єльця. При розпусканні березових бруньок починає нереститися плітка. У сазана це відбувається, коли з’являються квітки іриса, у сома — при цвітінні шипшини. Після нерестовий жор судака настає, коли піднімається стіною кропива. Коропа і судака вивудити не вдасться, якщо колоситься і цвіте жито — у них в цей час ікрометання. Одночасно у ляща настає активний після нерестове клювання (спочатку нерестяться найбільші, потім — середні, а за ними — найменші). Раніше усіх, відразу після танення льоду, метає ікру щука — при температурі води 5-8°; окунь йде на нерест при 7-8°; сом – при 20-22°; минь — з середини січня до початку березня. Залежно від часу і місця ікрометання риби діляться на наступні групи: • що метають ікру пізньої осені і зими : озерна форель, сиг, минь, струмковий голець; • що метають ікру навесні: райдужна форель, харіус, лосось дунайський, щука, судак, жерех, підуст, головач; • що метають ікру влітку: сом, короп, линь, вусач, голавль, лящ, карась, плітка, краснонопірка; • що метають ікру на водні рослини: усі білі риби; що метають ікру на гравій: усі лососеві. Початок нересту риб. Починають нерест при температурі води : • 0°С – сьомга; • 1°С – минь; • 2°С – харіус, ряпушка; • 5°С – сиг, нельма; • 6°С – підуст; • 7°С – окунь, щука; • 8°С – в’юн, плітка, форель; • 9°С – жерех, таймень; • 10°С – голавль, єлець, йорж, піскар, в’язь; • 12°С – корюшка, лящ, стерлядь, судак; • 13°С – чехоня; • 14°С – карась; • 15°С – ротан, уклейка; • 16°С – червононопірка; • 17°С – густера; • 18°С – короп, сазан; • 19°С – линь; • 20°С – сом, товстолоб. | |
|
Всього коментарів: 0 | |