Головна » 2013 » Квітень » 17 » Нерест-Найвідповідальніший період в житті риби!!!
01:14
Нерест-Найвідповідальніший період в житті риби!!!

Нерест є проявом класичного річного біоритму риб. У кожного виду риб він настає при певному наборі умов, хоча температурні режими для одного і того ж виду риб можуть розрізнятися залежно від місця розташування водойми.

Функції розмноження живих організмів носять циклічний характер. Кожен цикл складається з окремих фаз, пов’язаних з діяльністю гормонів і подразників зовнішнього середовища Основними складовими передумов, що дають «команду» до нересту, являються температурний чинник, кисневий режим, наявність субстрату для відкладання статевих продуктів, наявність партнера. За відсутності будь-якого з них риби на нерест не підуть, ікра може розсмоктатися. Ікрометання буває одноразовим, коли риби метає ікру впродовж декількох хвилин (щука, окунь, плітка і інші), або порційним, коли риби метають ікру окремими порціями з інтервалами від декількох днів до 2-3 тижнів (линь, густера, карась і інші).

Одні і ті ж види риб в різних кліматичних умовах метають ікру по-різному. Лящ, наприклад, в південних районах нереститься порційно, а в північних — одноразово. Рибам, мабуть, треба до холодів відновити сили, а головне, вимагається певний час для того, щоб памолодь встигла до зими зміцніти.

Так, давно помічено, що у в’язі нерест починається, коли на березі набрякають бруньки, а закінчується під час цвітіння верби і вільхи. Одночасно завершується ікрометання у підуста, жереха і єльця. При розпусканні березових бруньок починає нереститися плітка. У сазана це відбувається, коли з’являються квітки іриса, у сома — при цвітінні шипшини. Після нерестовий жор судака настає, коли піднімається стіною кропива. Коропа і судака вивудити не вдасться, якщо колоситься і цвіте жито — у них в цей час ікрометання. Одночасно у ляща настає активний після нерестове клювання (спочатку нерестяться найбільші, потім — середні, а за ними — найменші). Раніше усіх, відразу після танення льоду, метає ікру щука — при температурі води 5-8°; окунь йде на нерест при 7-8°; сом – при 20-22°; минь — з середини січня до початку березня.

Залежно від часу і місця ікрометання риби діляться на наступні групи:

•    що метають ікру пізньої осені і зими : озерна форель, сиг, минь, струмковий голець;

•   що метають ікру навесні: райдужна форель, харіус, лосось дунайський, щука, судак, жерех, підуст, головач;

•    що метають ікру влітку: сом, короп, линь, вусач, голавль, лящ, карась, плітка, краснонопірка;

•    що метають ікру на водні рослини: усі білі риби; що метають ікру на гравій: усі лососеві.

Початок нересту риб.  Починають нерест при температурі води :

•    0°С – сьомга;

•    1°С – минь;

•    2°С – харіус, ряпушка;

•    5°С – сиг, нельма;

•    6°С – підуст;

•    7°С – окунь, щука;

•    8°С – в’юн, плітка, форель;

•    9°С – жерех, таймень;

•    10°С – голавль, єлець, йорж, піскар, в’язь;

•    12°С – корюшка, лящ, стерлядь, судак;

•    13°С – чехоня;

•    14°С – карась;

•    15°С – ротан, уклейка;

•    16°С – червононопірка;

•    17°С – густера;

•    18°С – короп, сазан;

•    19°С – линь;

•    20°С – сом, товстолоб.

Переглядів: 828 | Додав: AngelTim | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]