Кілька порад дебютантам зимової риболовлі
- У сильний мороз риба, залишена на кризі, швидко
промерзає й втрачає смакові якості. Досвідчені рибалки зберігають улов у
ящику в полотняній сумці.
- У сильний мороз риба, залишена на кризі,
швидко промерзає й втрачає смакові якості. Досвідчені рибалки зберігають
улов у ящику в полотняній сумці.
- Нову лунку спочатку краще перевірити блешнею. Якщо покльовів не має,
спробуйте ловити на мормишку. Мормишка - це шматочок свинцю із впаяним у
нього гачком і отвором для жилки, який отримав свою назву від мормиша –
дрібного рачка, що рухається ривками. Так само, наслідуючи його,
ривками ведуть у воді мормишку, піднімаючи та опускаючи її. Рибу
приваблює рухомий предмет, що нагадує своєю поведінкою дрібних водяних
тварин. Роль грузила виконує сама мормишка, а поплавка – кивок (чутливий
кінчик вудочки).
- На початку зими риба уникає місць, де є течія. І навпаки, у другій
половині зими рибу варто шукати вже у місцях із течією, нехай навіть не
сильною. Там більший вміст кисню у воді, що важливо для риби.
- Щоб збільшити кількість покльовів, спробуйте зменшити розміри мормишок, на які ловите.
- Щоб мотиль довше зберігався, помістіть його у велику картоплину.
Розріжте її навпіл, в одній із половинок зробіть невелике заглиблення й
засипте у нього мотиля. Обидві половинки з'єднайте і скріпіть за
допомогою гумки.
- У яскравий сонячний день краще сідати поруч із лункою так, щоб її
прикривала ваша тінь. Якщо є можливість, лунку варто злегка припорошити
снігом.
- У мороз на жилці намерзають крижинки, через що гірше видно, коли риба
клює. Тому жилку треба періодично очищати, протягуючи між пальцями.
- Ефективність бура залежить від гостроти його ножів. Щоб вони не
затуплялись передчасно, не допускайте ударів ними об кригу, а при
транспортуванні закривайте спеціальним футляром.